Afbouw Thor H.

Artist impression van de Thor H.

Al een tijdje wordt er gewerkt aan onze sleepboot “Thor H.”. De laatste fase van structureel werk – het stralen/bikken en behandelen – konden we helaas niet realiseren op eigen locatie. De Thor ligt nu bij scheepswerf Van Laar in IJmuiden waar deze zal worden behandeld en na inbouw van essentiële onderdelen te water zal worden gelaten. Het doel is dat met het vaarseizoen in 2019 de Thor weer vaart.

Maar… er is nog veel werk te doen en ook zijn er nog steeds onderdelen nodig!

Hieronder is een lijst te vinden met onderdelen van het project waar jij wellicht ook een bijdrage in kan leveren! Zo zijn er onderdelen nodig die nog gefabriceerd moeten worden, zowel op korte als iets langere termijn. Dus ben jij of ken jij iemand die deze onderdelen voor ons kan maken of leveren? Laat het weten! Neem contact op met de projectleider via deze link.

Hoge prioriteit onderdelen

 • P201701_DW_004: beschermkap voor schroefasafdichting, RVS plaatmateriaal gesneden, gerold en gelast tot een afscherming.
 • P201701_DW_040: afstandsbussen voor het stuwdruklager, stalen bussen op geboord en op maat gedraaid.
 • P201701_DW_048: uitlijnflens voor stuwdruklager, gemaakt van bijvoorbeeld aluminium met nauwkeurige passingen voor effectieve uitlijning van het stuwdruklager met de schroefas.
 • Diverse bevestigingsmaterialen volgens deze lijst.

Onderdelen nodig voor definitieve afbouw

 • P201701_DW_008: naamborden gemaakt van hoge kwaliteit hout, gegraveerd met de scheepsnaam en thuishaven, inclusief bevestigingsmaterialen (gezet RVS plaat, bouten, moeren).
 • P201701_DW_037: koelwaterbeugels, op maat gemaakt stalen strip met gaten.
 • P201701_DW_038: vlaggenstokhouder, RVS pijp op een fundatieplaat gelast.
 • P201701_DW_039: afstandsbussen voor de motorfundatie, stalen bussen op geboord en op maat gedraaid.
 • P201701_DW_041: bevestigingsbeugel voor brandstoftank, RVS of stalen strip gezet op maat, inclusief rubber opsluitmateriaal.
 • P201701_DW_042: de huidige, bestaande voormast repareren en modificeren volgens tekening, de reeds aangeschafte componenten bevestigen, aansluiten en kabels integreren in de mast. Voor montage van toplicht is onderdeel P201701_DW_045 nodig.
 • P201701_DW_045: fundatie voor toplicht, RVS gezet volgens specificaties met bevestigingsmaterialen.
 • P201701_DW_044: overgangsflenzen voor tussenas, maatvoering nog nader te bepalen. Het principe van een Optibelt conische bevestigingsbus uitbreiden tot een voor Python homokineet geschikte overgang. Deze onderdelen zijn nodig na definitieve keuze voor overbrenging van keerkoppeling naar tussenas.
 • P201701_DW_047: RVS plaatmateriaal op maat gesneden volgens tekening/bestand, voor de besturingsconsole.

Voor alle onderdelen zijn 3D bestanden en uitslagen beschikbaar. Er is budget beschikbaar voor de aanschaf van diverse onderdelen, maar neem contact op met de projectleider voor meer informatie.

Uitwerken betimmering roef en opbouw

Naast de diverse technische onderdelen moeten we ook een definitief ontwerp gaan maken voor de betimmering van de roef en de eventuele opbouw van de kuip. Hiervoor zijn schetsen beschikbaar. Ben jij of ken jij een scheepstimmerman? Laat het ons weten! Wellicht is dit een goede optie voor een studieproject.