Het programma van de waterwelpen

De waterwelpen is bedoeld als een overgang tussen de welpen en de verkenners. Na drie jaar bij de welpen te hebben gezeten komen de kinderen bij de waterwelpen terecht, om uitgebreid de beginselen van het zeilen te leren. Na twee jaar stromen de kinderen weer door naar de verkenners.

Waterwelpen 3Het zomerseizoen bestaat uit twee delen, voor en na het winterseizoen. In het zomerseizoen zeilen we wanneer het weer het toelaat, alleen als het erg slecht weer is gaan we het water niet op. Als er geen wind is gaan we wel varen maar gaan we bijvoorbeeld roeien of met de motorboot.

In het begin zit er altijd een ervaren leiding aan boord, maar zodra het kan laten we de kinderen alleen zeilen en varen wij er in ons motorbootje naast om wanneer nodig instructies te geven. Ook leren de waterwelpen hoe ze hun boot moeten op- en aftuigen en wat de regels zijn op het water.

In het winterseizoen doen we met de kinderen samen het onderhoud van het houtwerk (schuren en lakken). De stalen boten worden door ouders en leiding gekrabd en geschilderd. Verder leren de kinderen knopen en maken daarbij hun eigen knopenbordje, ook leren ze pionieren, omgaan met het kompas en doen ze een hoop leuke spelletjes tussendoor.

De meeste van de vaardigheden die de waterwelpen leren, kunnen worden gebruikt voor het behalen van insignes. Ze kunnen er bij de waterwelpen twee verdienen, het zeilinsigne en het scoutinginsigne, deze vaardigheden worden door het jaar heen getoetst en afgetekend.

Verder zijn er een aantal vaste dingen door het jaar heen, bij de waterwelpen hebben we bijvoorbeeld altijd drie kampen. Rond de Kerst hebben we Kerstkamp met heel Kon-Tiki, hierbij lopen de kinderen zaterdags een speurtocht en blijven bij het eindpunt slapen. In het voorjaar hebben we klein kamp, dit is bedoelt om in korte tijd veel met de kinderen te zeilen en hierdoor hun zeilniveau te verhogen.

Waterwelpen 4

Natuurlijk gaan we ook nog de eerste week van de zomervakantie op kamp. Dit is een week waarin er veel wordt gezeild, veel wordt geleerd maar waarin het vooral ook erg gezellig is. Naast de kampen doen we ook elk jaar mee aan de regionale scouting zeilwedstrijden (de Mooie Nel Cup) en starten wij het zeilseizoen met de gehele regio door middel van een spel op het water.