Het programma van de wilde vaart

Wiva 2De wilde vaart is eigenlijk een aantal tussenjaren tussen puber en volwassen worden. Na vier jaar bij de verkenners te hebben gezeten komen ze met 15 jaar bij de wilde vaart terecht om de beginselen van zelfstandig draaien van programma’s en het organiseren van kampen te leren. Als ze eenmaal 18 jaar zijn geworden, vliegen ze uit/over naar de Loodsen. Dan zijn ze immers volwassen en klaar voor de boze grote mensenwereld.

De meeste van de dingen die ze leren kunnen worden gebruikt voor het overleven in de grote boze wereld, bijvoorbeeld als student. Op kamp regelen ze immers zelf de route, de inkopen, het koken en de overige tijdsbesteding.

Het zomerseizoen bestaat uit twee delen, voor (van september tot november) en na het winterseizoen (van april tot juli). In het zomerseizoen zeilen we en gaan we op kamp. In het winterseizoen doen wij het onderhoud van de boten. Hieronder valt ook het onderhoud van tuigage en vlonders.

We hebben met de wilde vaart altijd een aantal kampen. In het begin van het seizoen in september de Merwede Trinity Cup (roeiwedstrijden) in Utrecht. Rond de kersttijd hebben we kerstkamp, met alle speltakken van Kon-Tiki. In het winterseizoen hebben we diverse werkweekenden waarin we naast schuren en schilderen ook heel veel DVDs bekijken. Met Hemelvaart doen we mee aan de zeilwedstrijden op de Kagerplassen. En dan natuurlijk nog zomerkamp. Aan het eind van het jaar, de eerste week van de vakantie, gaan we op zomerkamp. Dit is meestal een week, waarin er een hoop gezeild wordt, een hoop dingen worden geleerd, maar waarin het vooral altijd heel gezellig is.