Aanpak Thor

Na een jaar stilgelegen te hebben, zijn we gestart met het opknappen van de Thor H. De motor, keerkoppeling, de brandstoftank en hele aandrijflijn zijn verwijderd, zodat we de rotzooi konden opruimen, die door het zinken in de boot terechtgekomen is. Door de Thor op de dekschuit te laten plaatsen, kunnen we zelf het grote onderhoud uitvoeren.

Wat gaan we doen?

  • Het binnenwerk wordt gebikt en twijfelachtige plekken staal worden vervangen.
  • Het koelsysteem wordt aangepakt om het lekvrij te maken. De huidige pijpenbundel is niet goed afgelast, waardoor lekkage naar buiten optreedt.
  • Het stuwdruklager is versleten en beschadigd. Het hele stuwdruklager wordt vervangen en de rest van de aandrijflijn wordt ook overhaald
  • De keerkoppeling wordt geïnspecteerd en gereviseerd waar nodig.
  • De schroefas en beide lagerbussen worden vervangen. We realiseren een nieuwe schroefasafdichting, zodat de schroefas oliegesmeerd in plaats van vetgesmeerd is. Dit betekent minder slijtage van onderdelen en een kleinere kans op lekkage van binnen naar buiten en andersom, wat ook beter is voor het milieu. Een ander voordeel is dat het systeem aandacht- en onderhoudsarm is.
  • Een nieuwe brandstoftank wordt gemaakt ter vervanging van de oude.

Meten is weten
Naast het onderhoud benutten we deze situatie ook zo om zoveel mogelijk te documenteren en meten. Zo is onze leiding bezig met het meten van de schroef, zodat we goed kunnen afstemmen op het te plaatsen vermogen. Natuurlijk is het ook gewoon leuk om de metingen en bevindingen straks in de praktijk te vergelijken met tests zoals een ‘bollard-pull’.

Alle hulp is welkom!
Al met al een intensieve klus, die naast veel tijd ook de nodige kosten met zich meebrengt. Alle bijdragen zijn uiteraard welkom (in hulp en/of geld). Neem hiervoor contact op met Niels. Ook voor bijdragen in materialen of advies houden wij ons van harte aanbevolen! We zijn bijvoorbeeld op zoek naar een gereviseerde of goedlopende DAF DD575 ter vervanging van de oude motor. Eventueel hebben we twee motoren voor inruil.