De vloot

De vloot van Scouting Kon-Tiki bestaat uit diverse schepen en bootjes. Lees hier alles over de zeilboten en overige schepen van de vloot.

De kleine vloot

De kleine vloot van Kon-Tiki bestaat uit de zeilbootjes van de diverse speltakken van de groep. Deze zeilbootjes hebben allen de typische Kon-Tiki kleuren: rood, geel en blauw. Elk winterseizoen gaan alle bootjes op de kant voor het onderhoud dat dan gepleegd wordt. Voor de groepen met jongere deelnemers wordt het onderhoud gedaan door de leiding, ouders en belangstellenden. De oudere groepen, de wilde vaart en de verkenners, doen veel, vaak al het onderhoud.

Juniorvletjes

De juniorvletjes zijn de kleine zeilbootjes waarin de waterwelpen van de groep leren zeilen. Ze zijn 4 meter lang en hebben een zeiloppervlak van 7 m2.

De vletjes zijn uitstekend voor het leren zeilen van de jonge waterscouts. Het bootje is erg wendbaar en makkelijk te besturen door de jongeren. Er wordt vaak instructiegezeild met een leiding en 3 tot 4 waterwelpen in een bootje.

Naarmate de waterwelpen het zeilen onder de knie krijgen, mogen ze alleen zeilen en gaat de leiding met een motorbootje met ze mee. Uiteindelijk, op zomerkamp, zijn de scouts zo ver dat ze alleen kunnen en mogen zeilen.

De vloot van juniorvletten van Kon-Tiki telt 4 boten: de Jan, Ben, Ton en Henk. Alle boten zijn vernoemd naar vrijwilligers van Kon-Tiki, die de boten zelf hebben gebouwd.

Lelievletten

Lelievletten zijn de standaard zeilbootjes van waterscoutinggroepen in Nederland. Vroeger was er binnen de scoutinggroepen in Nederland een grote diversiteit aan zeilboten die gebruikt werden, van afgedankte sloepen van de marine tot roeisloepen.

In 1955 ging Scouting Nederland naar een scheepsbouwer waarbij ze op zoek waren naar een boot waarin én met 6 personen geroeid kon worden, waarmee je kon wrikken, waarmee gezeild kon worden én waar genoeg personen in konden. Ze kwamen uit bij Teunis Beenhakker, een scheepsbouwer uit Kinderdijk. De vlet van waterscoutend Nederland was geboren.

De vlet is 5,60 meter lang en heeft een zeiloppervlak van 12,5 m2. De vloot van Kon-Tiki telt 8 lelievletten, namelijk de Grouw (25), Terhorne (472), Elburg (614), Lemmer (621) Kaag (898) en de Giethoorn (899), Clusius (1640, gemaakt door het Clusius College) en de 7naar (1636).

De boten zijn vernoemd naar plaatsen bij leuke meren waar we ooit eens op zomerkamp zijn geweest. De Clusius is genoemd naar het Clusius College, waar een aantal jaar geleden een project was voor de leerlingen.

BM’s

Sinds enkele jaren vaart de wilde vaart in polyester BM’s. Deze boten zijn sneller & wendbaarder dan de junior- en lelievletten en daardoor een leukere uitdaging voor de meer ervaren zeilers bij de wilde vaart.


Vertrouwen

De Vertrouwen is het wachtschip van onze groep. Met dit schip varen we naar kamplocaties, met onze kleine vloot aan dek.

Thor H.

De Thor H. is onze sleper, vernoemd naar Thor Heyerdahl. Als de sleper gereed is, kunnen we hier de kleine vloot mee slepen.

Vrouwe Marijke

De Vrouwe Marijke is een palingaak die de loodsen inzetten tijdens hun opkomsten. Het doel is dat ze weer kan zeilen!

Baloe

De Baloe is een kagenaar platbodem, die gebruikt wordt voor diverse activiteiten, onder andere om te varen met de welpen.