Kon-Tiki en NVRA doen mee aan de JOTA

door NVRA, originele bericht: KON-TIKI EN NVRA DOEN MEE AAN DE JOTA – NVRA

Op 21 en 22 oktober a.s. wordt weer de jaarlijkse Jamboree on the Air (JOTA) gehouden. De waterscouts van Kon-Tiki worden op de eerste dag ondersteund door de NVRA en wel op een hele speciale manier. Drie van hun zeilboten krijgen een televisiezender mee. Een hiermee gekoppelde antenne en camera zorgen ervoor dat hun beeld wordt weergegeven op de ATV-repeater van de NVRA: PI6HLM.  Het clubgebouw van Kon-Tiki is gelegen aan het Spaarne ter hoogte van de Schoterbrug. Op 14 oktober jl. zijn de scouts, verdeeld over twee groepen, te gast geweest in het NVRA-gebouw. De jongsten, de welpen, kregen om 11.30 uur een presentatie te zien hoe communicatie van heel lang geleden tot nu, tot stand is gekomen. Aan het eind van de presentatie zat nog een leuk filmpje van het Klokhuis, ooit opgenomen in 2004 in ons oude clubgebouw, waarin dit op speelse wijze werd uitgelegd wat zenders en ontvangers nu eigenlijk precies zijn. Om 14.00 uur waren de overige groepen aan de beurt. Ook zij kregen dezelfde presentatie te zien en een demonstratie hoe het ATV-relais PI6HLM in ‘Kon-tiki modus’ wordt gezet. Wat is het geval?

PI6HLM gaat op zaterdag 21 oktober zo rond 14.00 uur in Kon-Tiki modus. Alle ingangen van het relais op vier na worden uitgeschakeld. De WFM-ingangen op 23 en 13 cm blijven wel operationeel. De ingang 1252 en 1280 MHz. krijgen de OSD-naam 898 en 899. De 2335 MHz. ingang gaat 1636 heten. Deze nummers komen overeen respectievelijk met de nummers op de zeilen van de drie zeilboten. Eén scout in iedere boot is verantwoordelijk voor het gericht houden van de antenne op de toren. Een tweede scout bedient de camera en maakt de beelden vanuit de betreffende boot. Op de eerste PIP van PI6HLM worden beelden getoond welke komen vanuit het NVRA-gebouw onder PI4HLM en de Jota call: PA3BCI/J. Alleen PIP1 heeft (Nicam) geluid. De drie boten op het water hebben geen geluid bij het beeld. De scouts in de boten zien hun beelden terug via de stream van PI6HLM. We verwachten dat dit evenement op het water tot ongeveer 16.00 uur gaat duren. Hierna wordt PI6HLM weer teruggeschakeld naar de alledaagse mode. We doen eenieder in de nabijheid van PI6HLM het verzoek om de ingangen 1252 – 1280 en 2335 MHz. niet te gebruiken. Alvast bedankt voor Uw medewerking.